Učenice koje pohađaju izbornu nastavu iz biologije su u utorak, 22. oktobra 2019. godine, zajedno sa profesorom Aldinom Boškailom, posjetile Park “Fortica” koji se nalazi iznad Mostara. Tokom posjete imale su priliku da vide i saznaju nešto više o najznačajnijim biljkama Hercegovine, ali i svijeta.  

Prvenstveni cilj posjete bio je sakupljanje biljke vrijesak, kako bi učenice izborne nastave iz biologije i članovi Ekološke sekcije mogli pripremiti domaći sok od navedene biljke.

U sklopu ove posjete započet je i projekat pod nazivom "Fortica - stazom mirisa i zdravlja", koji su osmislile i pokrenule učenice izborne nastave iz biologije, predvođene mr. Boškailom. Riječ je o predstavljanju izuzetno važnih, ljekovitih, aromatičnih, ugroženih i endemičnih biljaka, ali i dodatnom osvješćivanju ljudi o važnosti poznavanja ekologije, staništa biljaka i odnosa prema prirodi uopće.

O boravku i obilasku Fortice, jedna od učenica je rekla: “Ovo je za nas jedan značajan boravak i projekat. Imale smo priliku spoznati nešto više o važnosti biljaka i njihovim staništima. Baš zbog toga je dobro što smo posjetile Forticu. Zahvaljujemo profesoru na ovome, jer smo na drugačiji način – lakši i ljepši, naučile lekciju iz izborne nastave biologije.”

Neke od posebno interesantnih biljaka sa kojima su se učenice i profesor susreli na Fortici jesu: Edraianthus tenuifolius (Waldst. et Kit.) A.DC. – uskolisno zvonce, Ephedra major Host i Moltkia petraea (Tratt.) Griseb.

Piše: Amina Čolak