U Mostaru je, 29. oktobra 2019. godine, u Studentskom hotelu Mostar, svečano otvorena druga po redu manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“, kojom će biti obilježen mjesec rebiu-l-evvel – mjesec rođenja Muhammeda, a.s.

Manifestaciju organizuje Medžlis IZ-e Mostar, uz suorganizatore: Muftijstvo mostarsko, Karađoz-begovu medresu, Centar za učenje Kur'ana, Info-servis za mlade, Odjel za brak i porodicu i Kulturno-edukativni centar za ženu „Sehara“.

Manifestacija je otpočela kur’anskim odlomkom, a proučio ga je hafiz Jusuf Bećoja, imam Karađozbegove džamije u Mostaru i rukovodilac Centra za učenje Kur’ana Mostar.
Recital o Poslaniku, a.s., govorili su Mahir Ćosić i Sara Kazazić, učenici Karađoz-begove medrese, dok su Hor Karađoz-begove medrese i Hor Medžlisa Islamske zajednice Mostar interpretacijom kasida upotpunili svečano otvorenje manifestacije. Izveli su i kasidu koja je već drugu godinu himna manifestacije, a koja nosi naziv “Uzor si meni, o Poslaniče”.

Sadržaje ovogodišnje manifestacije predstavio je mr. Dino efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar, koji je manifestaciju zvanično i proglasio otvorenom. Manifestacija će ponuditi dvadeset različitih sadržaja koji će biti predstavljeni mostarskoj javnosti u narednih mjesec dana.

“Zaista smo se potrudili da organizujemo i isplaniramo raznovrstan programski sadržaj. Jednim dijelom manifestacije će dominirati mevludske svečanosti, ali pored njih, u okviru manifestacije bit će i promocija knjiga, konkurs za izbor najljepšeg literarnog rada o Poslaniku, a.s., predavanja o Poslaniku, a.s., posjete nekim našim povratničkim džematima, posjete starim i iznemoglim osobama, djeci bez roditeljskog staranja, posjete našim bolnicama i slično” – istakao je mr. Maksumić.

Zvanično proglasivši manifestaciju otvorenom magistar Maksumić je, na kraju svečanosti, u svom obraćanju istakao:
“Ja se nadam da ćemo kroz ove programe još više probuditi našu ljubav prema Poslaniku, a.s., koja će nas potaknuti da izučavamo njegov život i da iz njegovog života izvlačimo one stvari koje će naš ovodunjalučki život učiniti korisnijim i ljepšim. Učim dovu Uzvišenom da primi ovo od nas, jer je ovo potvrda našeg vjerovanja prema Allahu, dž.š., i ljubavi prema Muhammedu, a.s.”

Naredni sadržaj manifestacije je ulična podjela promo-materijala organizatora i suorganizatora manifestacije, a koja će biti održana u srijedu, 30. oktobra 2019. godine, u Fejićevoj ulici, sa početkom u 13.30 sati.

Manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“ trajat će do 27. novembra 2019. godine, kada će biti svečano završena koncertom ilahija i kasida u Narodnom pozorištu Mostar.  

Foto: Adin Junuzović i Irfan Ćosić