Hor Karađoz-begove medrese je 26. oktobra 2019. godine otpočeo još jednu rebiu-l-evvelsku turneju, tokom koje će se susresti sa Bošnjacima i Bošnjakinjama Muftijstva mostarskog, ali i šireg područja.
Naš hor svake godine u ovom periodu, u mjesecu u kojem je rođen Muhammed, a.s., obilazi medžlise Muftijstva mostarskog i izvede određeni mevludski program.

Ovogodišnji prvi nastup u sklopu ove turneje Hor Karađoz-begove medrese je zabilježio u Konjicu, gradu koji ima veliki broj diplomanata i učenika naše škole. Hor je nastupio u okviru manifestacije „Večeri duhovne muzike islama/Iskustva bh. višeglasja“ i manifestacije „Merhaba, ej, naš Resule“ – kojom će Medžlis Islamske zajednice Konjic obilježiti mjesec rođenja Muhammeda, a.s.

U ime kolektiva Karađoz-begove medrese prisutne je poselamio, i zahvalio im se na dugogodišnjoj podršci u radu Karađoz-begove medrese, profesor Meadin Mrndžić.
Kasidama „Sevdalinka“, „Šamije“, „Dova, majko“, „Šadrvani“ i „Softe“, koje su solirali Hedija Rabijić, Dalila Vila, Ali Alić i Adna Hodžić, predstavio se Hor Karađoz-begove medrese konjičkoj publici.
Pored hora naše škole, u programu su nastupili i Hor „Sejfullah“, Ansambl Tesavvuf Vakfi iz Turske, te Ansambl Tekije Mesudija.

Među prisutnima je bio veliki broj diplomanata, ali i sadašnjih učenika Karađoz-begove medrese i njihovih roditelja, koji su čak iz drugih gradova došli da prisustvuju programu u kojem učestvuje i hor njihove škole.

„Večeras smo, zaista, uživali. Uhvatila me sjeta. Vratili ste me 20 godina unazad. Ponosna sam na sve vas. Osjećaj je prelijep. Sretni vam putevi kud god hodili“ – bila je izjava nakon nastupa našeg hora, a koju je iskazala Elvedina Cokoja-Hebib, diplomantica druge poslijeratne generacije Karađoz-begove medrese i nekadašnja solistica hora naše škole.

Hor Karađoz-begove medrese u narednom periodu ide dalje, do naših Bošnjaka i Bošnjakinja u Prozoru, Trebinju, Glamoču, Duvnu, ali će održat i nekoliko koncerata i programa i u gradu Mostaru, u sklopu manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, koja će svečano biti otvorena u utorak, 29. oktobra 2019. godine.    

Foto: Iman Šoljić i Irfan Ćosić