U Karađoz-begovoj medresi je u četvrtak, 24. oktobra 2019. godine, održana radionica za korisnike Udruženja „Sunce“ koje djeluje u Mostaru.

Udruženje roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama „Sunce“ još od 1998. godine djeluje u našem gradu, a organizovano radi na rješavanju problema osoba s posebnim potrebama i njihovih porodica.
Navedeno udruženje broji preko stotinu članova različitog stepena ometenosti, od lahke, umjerene, teže i teške kategorije, tj. radi se o kombinovanim smetnjama (fizička i mentalna onesposobljenost).

Štićenici tog udruženja bili su gosti u Karađoz-begovoj medresi, gdje su ih dočekali članovi Volonterske sekcije, predvođeni mr. Ilhamom Puce-Hondo. U biblioteci naše škole je tom prilikom održana radionica sa ciljem povezivanja mladih kroz igru i učenje, te usvajanja nekih novih sadržaja, odnosno razvijanja komunikacijskih sposobnosti i pozitivnih vrijednosti, poput tolerancije i zajedništva.

Na početku druženja gostima se obratila mr. Ilhama Puce-Hondo, rukovodilac Volonterske sekcije Karađoz-begove medrese, te je u ime škole uručila pakete namirnica Udruženju „Sunce“.
U ime Udruženja „Sunce“ prisutne je pozdravila Sabina Džafić-Šuta, te je uručila poklon
mr. Puce-Hondo.

Nakon radionice, koja je sadržavala i izradu bedževa, te crtanje i pisanje na papiru – iskazujući ono što učesnici cijene jedni kod drugih, učesnici radionice su se zaputili u restoran naše škole na zajednički ručak. Potom su obišli i ostale prostorije Karađoz-begove medrese, uživajući u lijepom druženju.

Druženje je završeno dogovorom da se ovakav vid saradnje nastavi sa Karađoz-begovom medresom, a da je druženje bilo uspješno i ugodno potvrdili su osmijesi članova Udruženja „Sunce“ i radost što su proveli dan sa učenicima Karađoz-begove medrese.  


Tekst: Amina Čolak
Foto: Iman Šoljić