Karađoz-begova medresa, odjeli za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Mostar i Muftijstva mostarskog, Kulturno-edukativni centar za ženu „Sehara“ i Info-servis za mlade organizovali su u subotu, 5. oktobra 2019. godine, edukativno-rekreativni program pod nazivom „Charity Race – Teferič zdravog stila života“.

Programu su prisustvovali mnogobrojni posjetioci, a među njima i mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, te profesori i učenici Karađoz-begove medrese. Program se sastojao od takmičenja u trčanju, skoka u dalj, bacanja kugle, košarke, futsala, stonog tenisa, povlačenja konopca, te aerobika. Pobjednici u svim kategorijama osvojili su vaučere koje će moći donirati organizacijama i pojedincima ovisnim o socijalnim programima društvene zajednice.

„Prepoznali smo manjak svijesti u društvu o zdravom stilu života pa smo odlučili da o tome na ovakav način skrenemo pažnju našoj javnosti. Nadam se da će ova druženja postati tradicija i da će svake godine biti masovnija i bolje organizovanija. U budućnosti planiramo govoriti i o drugim problemima na ovakav  način“, istakla je mr. Lejla Mezit, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog.

Sportska takmičenja na ovom programu protekla su pod budnim okom dr. Sanje Bajgorić, profesorice Tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Karađoz-begovoj medresi.

„Nama je prioritet da angažiramo žensku populaciju i animiramo ih na bavljenje sportom. Mislim da je ovo dobar način za buđenje svijesti kod pripadnica ženskog spola“, poručila je dr. Bajgorić.

Tokom programa, studenti Zdravstvenih studija Univerziteta “Džemal Bijedić” vršili su besplatna mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska, dok su stručnjaci iz oblasti nutricionizma podijelili korisne savjete o zdravom načinu ishrane.

Ono što je privuklo posebnu pažnju jeste štand Volonterske sekcije Karađoz-begove medrese, na kojem je bila organizovana humanitarna prodaja zdrave hrane, a cjelokupan prikupljeni prihod bit će usmjeren u humanitarne svrhe. Tu aktivnost krajnje odgovorno realizovali su učenici i učenice Karađoz-begove medrese, predvođene mr. Ilhamom Puce-Hondo, rukovodiocem Volonterske sekcije naše škole.