U Karađoz-begovoj medresi je obilježen Dan nastavnika. 5. oktobar je kao Dan nastavnika proglasio UNESCO 1994. godine, u spomen na isti datum iz 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. 
Ovaj dan je prilika za isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika, profesora, te njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini.


“Karađoz-begova medresa svojim profesorima čestita 5. oktobar - Dan nastavnika, uz želju da ih u radu i dalje krase sve one osobine koje će doprinijeti što boljem uspjehu učenika naše škole i uspjehu Karađoz-begove medrese, cijeneći njihov rad, trud i zalaganje u dosadašnjim godinama! 
Cijenjeni profesori Karađoz-begove medrese, hairli vam Dan nastavnika” – stoji u čestitki.

Čestitke povodom ovog značajnog datuma i isticanja profesije nastavnika uputili su i dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ-e u BiH, te dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Reisu-l-ulema je u svojoj čestitki rekao:
„Učitelji i nastavnici, počevši od Božijih poslanika, koji su prvenstveno bili učitelji, pa sve do naših današnjih učitelja, svojim predanim i tihim radom su izgradili ono što čovječanstvo ima.
Svako od nas lahko može prepoznati ono najdragocjenije, a čemu su ga naučili njegovi učitelji i nastavnici.
Stoga, uz duboku zahvalnost za sve ono čemu su nas naučili, ugrađujući najbolji dio sebe tokom svog neumornog rada, koristimo priliku da svim našim učiteljima  čestitamo 5. okobar – Svjetski dan učitelja i nastavnika“.

Ministar Hadžović je, čestitajući Dan nastavnika, poručio:
"Svim prosvjetnim radnicima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu želim čestitati Svjetski dan učitelja, uz želje da zajedničkim snagama nastavimo graditi bolji obrazovni sistem i učenicima pružati kvalitetno školovanje i sigurne temelje za budućnost.
Na ovaj dan je bitno istaći važnost profesije učitelja i značaja koju ima za razvoj društva u cjelini, te zahvaliti im se za cijeloživotnu posvećenost pri odgoju i obrazovanju dosadašnjih, ali i budućih generacija“.