Kako je to već tradicionalno, u Karađoz-begovoj medresi je i na početku školske 2019/2020. godine priređeno sijelo za doček učenika prvog razreda. Kao i prethodnih godina sijelo su organizovali maturanti i maturantice. Program pod nazivom „Dobrodošlica prvom razredu“ održan je u atriju Karađoz-begove medrese, 26. septembra 2019. godine.

Maturanti i maturantice 375. generacije su kroz kur'anske poruke, ilahije i kaside, te maturantsku poruku dobrodošlice poželjeli hairli i uspješno školovanje novoj generaciji softa Karađoz-begove medrese, 378. po redu.

„Izabrali ste najbolju školu i najbolju instituciju, izabrali ste da budete ovdje. Došli ste u najbolju školu, jer je ovo škola koja vas uči o Allahu, dž.š., vašem Stvoritelju. Uči vas o našem Poslaniku, a.s. A, najveća čast jednog muslimana treba biti to što je pripadnik ummeta Muhammeda, a.s. Kada dolazite u ovu školu, a želite da se osjećate udobno i da vam bude lijepo, da ne osjećate umor, bojte se Allaha. Ko se bude Allaha bojao, a bude u ovoj školi – bit će mu najljepše. I bit će mu žao što je napušta, kada prođu četiri godine. Nakon četiri godine ovdje, vi ćete sami da zakoračite u svijet. Zato ove četiri godine provedite u obrazovanju, učeći sve ono čime vas Medresa priprema za život nakon nje “ - poručili su Hurija Proho i Hasan Gološ, ovogodišnji maturanti i maturantice naše škole.

Pored maturantskih poruka, riječi dobrodošlice učenicima prvog razreda izrazio je i mr. Suad Mujakić, razredni odgajatelj ovogodišnjih maturanata naše škole.

“Želim dobrodošlicu učenicima prvog razreda Karađoz-begove medrese u ovu najstariju odgojno-obrazovnu instituciju u Hercegovini. To što ste upisali Karađoz-begovu medresu je, zasigurno, najvažniji korak u vašim životima. Možda tog koraka sada niste toliko svjesni, ali ćete vidjeti, ako Bog da, za četiri godine, kada budete silazili niz stepenice ove škole, a pred Svečanu akademiju, kako će se toga dana miješati suze radosnice zbog postignutog uspjeha sa suzama tuge što napuštate ovu instituciju. Bit će vam žao što se rastajete sa ovom školom. Vi ste ovdje da opravdate emanet svojih roditelja koji su vas poslali u ovu školu da naučite ono što trebate, da odavde izađete kao bolji muslimani i bolji vjernici. Potrudite se da taj emanet ispunite! Ovdje su vas prihvatili profesori i odgajatelji, te učenici drugih, trećih i četvrtih razreda. Oni će vam, ako Bog da, biti pomoć na vašem medresanskom putu i zato se oslanjajte jedni na druge i budite podrška jedni drugima” – poručio je profesor Mujakić.

Tokom programa su, u vidu prezentacije, predstavljeni svi učenici prvog razreda, te su se na taj način stariji učenici, ali i profesori i odgajatelji mogli upoznati sa novom generacijom softa. Program je završen hair-dovom koju je proučila profesorica Aiša Čolaković, razredna odgajateljica nove generacije softa.  

Foto: Irfan Ćosić i Hajrullah Ćeman