U atriju Karađoz-begove medrese je, 23. septembra 2019. godine, održana svečanost dodjele certifikata polaznicima kursa Arapskog jezika za školsku 2018/2019. godinu.
Na svečanosti se prisutnima obratio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, koji je govorio o značaju izučavanja arapskog jezika – jezika Kur’ana i o jednoj takvoj prilici koju učenici naše škole imaju, a koju trebaju iskoristiti kako bi se obrazovali na polju arapskog jezika.

Ispred Kulturnog centra “Kralj Fahd” Ogranak u Mostaru obratila se profesorica Alesmina Ljeljak-Frko, koordinatorica za arapski jezik, koja je čestitala svima onima koji su uspješno završili određeni stepen kursa arapskog jezika, te je, zajedno sa direktorom Medrese i profesoricom Saudinom Husić-Ćenan, uručila certifikate za 25 polaznika pomenutog kursa.


“Čast nam je da i ove godine ispred Kulturnog centra ‘Kralj Fahd’ Ograna u Mostaru, a u saradnji sa Karađoz-begovom medresom, uručimo novčane nagrade učenicima koji su ostvarili najbolje rezultate u protekloj školskoj godini, kao i certifikate svim učenicima  koji su uspješno završili određeni stepen. Cilj nam je da vam i dalje pružamo podršku u edukaciji i da vam olakšamo usvajanje gradiva, te smo tim povodom otvorili mogućnost prijave i upisa na kurs i za ovu školsku godinu. Osim redovne kursne nastave, potrudit ćemo se da vam nastavu učinimo zanimljivijom, organizujući razne radionice, kao i, sada već tradicionalni, izlet za one učenike koji su bili redovni u pohađanju nastave” – rekla je tokom svog obraćanja profesorica Ljeljak-Frko.

Najboljima su se u toku protekle školske godine pokazali sljedeći učenici: Elma Bakić i Abdullah Fazlibegović iz prvog razreda, Tarik Buljubašić iz drugog razreda, te Aldin Bajrić iz trećeg razreda.  Nagrađeni su diplomama i novčanim nagradama od po 200 KM.

Već duži niz godina, a na obostrano zadovoljstvo, Karađoz-beogva medresa u Mostaru sarađuje sa Kulturnim centrom „Kralj Fahd“ i to organiziranjem posebnih kurseva i aktivnosti za učenike medrese. Ova kursna nastava je zapravo podrška redovnom obrazovanju i olakšavanje prilikom učenja obaveznog gradiva u Medresi. Pomenuti vid saradnje nastavljen je i u novoj 2019/2020. školskoj godini. Kur će se održavati u  prostorijama Karađoz-begove medrese, što će učenicima olakšati samo pohađanje kursa.
 

Foto: Hajrullah Ćeman