Karađoz-begova medresa je danas, 18. septembra 2019. godine, obilježila 462. godine od osnivanja i 24 godine od reaktiviranja rada. Svečani program tim povodom održan je u atriju škole, a otpočeo je odlomkom Časnog Kur'ana kojeg je proučio hafiz Abdullah Tabaković, učenik prvog razreda, te čitanjem imena i prezimena odličnih učenika i učenika bez izostanaka sa nastave u protekloj školskoj godini.

O značaju rada i djelovanja Karađoz-begove medrese u današnjem vremenu govorio je profesor hafiz Aid Tulek, njen direktor, koji je i sam 1995. godine, još sa trideset i osam softa, zakoračio u medresanske odaje, kao dio prve poslijeratne generacije.

„Čestitam vam ovaj značajan dan - dan Karađoz-begove medrese, koja je osnovana daleke 1557. godine. Uspješno je radila i tada i u tom vremenu je bila u rangu današnjih fakulteta, sve do 1918. godine, kada je nasilno njen rad zabranjen. To je trajalo do 1995. godine, kada je rad naše škole reaktiviran. To je, uistinu, bio jedan veliki korak za Bošnjake Hercegovine. To je bio hrabar korak, odvažan korak i svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u tome mogu biti sretni, ponosni kada danas vide gdje je Karađoz-begova medresa. To je jedan stanoviti put koji je išao sistemski u želji za gradnjom bolje budućnosti svih nas koji živimo ovdje na području Hercegovine, ali i cijele naše domovine“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Tokom svog obraćanja osvrnuo se i na same prve poslijeratne medresanske korake, te rekao:

„Posebno čestitam ovaj značajan dan profesorima koji su od prvog dana bili sa Karađoz-begovom medresom. To su danas među nama profesori Šefko Tinjak, Smajo Čolaković i Emin Tucović. Oni su od prvog časa i od prvog dana u ovoj školi i molim Allaha, dž.š., da im podari zdravlja, pa da još mnogo prenose svoga znanja na mlađe generacije, kao i svi naši ostali profesori. Porediti nekadašnje i današnje uslove Medrese bilo bi jako neumjesno, jer vi ste, dragi učenici, sretni što imate ovakve uslove danas i, naravno, to je sve normalno i prirodno i treba da je tako. Mi svakim novim danom trebamo graditi bolje uslove  i sve ono što će donijeti napredak i školi i svim onim koji se školuju u njoj.“

Svoju čestitku povodom Dana Karađoz-begove medrese uputio je mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora naše škole. U čestitki, između ostalog, stoji:

„Karađoz-begova medresa u Mostaru ime je za duhovnost, pismenost, tradiciju, kulturu i identitet. Ona je zato i više od škole. Ona je simbol našeg višestoljetnog kontinuiteta na ovome tlu i u ovoj regiji. Stoga je biti njenim muderrisom, profesorom i učenikom i velika čast, a i velika obaveza. Zato neka ovaj Dan škole bude svima još jedan podstrek na učenje, zalaganje i žrtvovanje, s dovom Bogu da nam podari Svoj blagoslov u znanju kojeg stječemo i životu koji živimo. Neka Vam je s hajrom i mubarek Dan škole.“

Kasidama „Softe“ i „Uspomene“ Hor Karađoz-begove medrese oživio je sjećanje na prve medresanske poslijeratne korake, prve muderrise, prve softe i prve uspjehe najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Porukama o tome šta Medresa znači, te recitalima o školovanju u Karađoz-begovoj medresi, 24 učenika – simbolično – kao dvadeset i četiri godine poslijeratnog rada Medrese, podsjetila su na ono što Medresa jeste sadašnjim učenicima i ono što žele da ona bude svim budućim generacijama.

Najuspješnijim učenicima,  te najboljima na školskim takmičenjima održanim u školskoj 2018/2019. godini, direktor škole je uručio priznanja.
Svečani program je završen odlomkom Kur'ana, a proučio ga je Harun Ćatić, učenik prvog razreda, te hair-dovom koju je proučio profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat.
Program je moderirala Sara Kazazić, učenica trećeg razreda Karađoz-begove medrese.

Nakon svečanog programa Karađoz-begova medresa je organizovala izlet u Podveležje za sve svoje uposlene, profesore, odgajatelje i učenike. Izlet je bio prilika za nešto drugačije druženje cjelokupnog kolektiva naše škole, a učenici su se mogli upoznati sa određenim znamenitostima Podveležja, te se takmičiti u igrama koje su im donijele osmijehe na lica i radost.

Na izletu se kolektivu Karađoz-begove medrese pridružio Nihad ef. Ahmetović, predsjednik Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar, te je čestitao Dan škole svim uposlenima u ovoj respektabilnoj instituciji, čiji je i on diplomant.  

Foto: Hajrullah Ćeman