Džemat “Opine”, Medžlisa Islamske zajednice Mostar, obilježio je 15. septembra 2019. godine još jednu godišnjicu od izgradnje džamije. Tim povodom priređen je mevludski program koji je izveo Hor Karađoz-begove medrese. Tokom programa hor je izveo nekoliko ilahija i kasida, mevludske spjevove, te salavate – podsjećajući na ličnost i misiju našeg plemenitog uzora Muhammeda, a.s.

Učenjem mevludskih dijelova, program su upotpunili i imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a programu  je prisustvovao veliki broj džematlija, te Kenan ef. Ovčina, pomoćnik glavnog imama i mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.
Dobrodošlicu na mevludski program prisutnima je iskazao Atif ef. Mujkić, imam, hatib i muallim u džematu „Opine“.

„Ova džamija svjedoči našu predanost jedinstvu, džematu. Ona je pokazatelj da živimo vrijednosti naše vjere. To posebno pokazuje veliki broj djece prisutne na ovom programu, što je garant da ovaj naš džemat ima perspektivu. Mi imamo 150 djece upisane u mekteb, 15 medresalija, veliki broj diplomanata Medrese, a koji su članovi ovog džemata. Ovakva mjesta i ovakvi skupovi u čovjekovo srce ulijevaju ljubav, rahatluk, milost i stvarni cilj ovog našeg okupljanja jeste upravo to – da se napojimo sa čistog izvora naše vjere, a da tu ljubav, tu milost i rahmet ponesemo u naše kuće, na naše poslove, u naše mahale“ – poručio je efendija Mujkić.

Ovim nastupom, u džematu „Opine“, Hor Karađoz-begove medrese je otpočeo još jednu sezonu nastupa, tokom kojih će obići Bošnjake Hercegovine, ali i šire, te sa njima obilježiti značajne datume iz povijesti islama, ali i historije naše domovine.

Predavač na mevludskom programu u Opinama bio je profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za Internat.

„Obilježavajući godišnjice od izgradnje ove džamije, vidimo da ovaj objekat nije uzalud građen, već da on itekako ima svoju svrhu i da je on izgrađen Allaha radi i za uzdizanje Njegove riječi. Ovdje se uči, naučava i odavde se, kao rasadnik, na sve strane šalju oni koji će stjecati znanja na različitim naučnim poljima i oni koji će umijeti i znati prenositi, pisati i govoriti o istini naše domovine i našeg naroda. Da budu oni koji će pronositi našu želju da živimo ljepotu islama i propise islama na ovom našem topraku i da naša budućnost bude bolja od naše prošlosti“ – istakao je, tokom svog obraćanja, profesor Cikotić.

Mevludski program završen je hair-dovom koju je proučio mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.