Kako je danas, 7. septembra 2019. godine, otpočela nova mektebska godina, tako su i učenici drugog razreda Karađoz-begove medrese odlučili posjetiti određene mektebe na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar i polaznicima mekteba uručiti poklone.

Akcija darivanja polaznika mekteba realizovana je u sklopu odgojnog rada učenica i učenika drugog razreda Karađoz-begove medrese, zajedno sa razrednim odgajateljima profesorima Eminom Vujinović-Mehremić i Meadinom Mrndžićem.

Učenici Karađoz-begove medrese su posjetili Dječiji dom Mostar, gdje mekteb pohađa oko tridesetak polaznika, a nastavu održava muallima Rešada Šehić-Boloban, diplomantica Karađoz-begove medrese.

Družili su se sa polaznicima mekteba, ali ih i počastili određenim poklonima. Tom prilikom njihova muallima je rekla: „Radost mi je što su danas sa nama učenici i učenice Karađoz-begove medrese. Zaista mi je drago što ste nas posjetili prvi dan mekteba. Ja sam prošla i kroz period mekteba i kroz period Medrese i sada kada bih morala odlučiti koji mi je period bio ljepši, ne bih mogla odlučiti. Jer, svaki period nosi sa sobom nešto posebno. Zato bih vam poručila da uživate u svakom periodu u kojem se nalazite – i vi dok ste u mektebu i vi dok ste u Medresi uživajte u svakom danu koji imate! Jer, svaki dan nosi nešto novo i neće se ponoviti. Ovdje nas je okupila danas vjera i molimo Allaha da nam novu školsku i mektebsku godinu učini uspješnim u svakom pogledu!“

Nakon druženja sa mekteblijama u Dječijem domu Mostar, učenici drugog razreda Karađoz-begove medrese posjetili su i džemat „Zalik“ – džemat na čijem području djeluje naša škola. I polaznicima mekteba u džamiji „Bosanski mudžahidi“, u džematu Zalik, uručili su poklone, te im poželjeli hairli i uspješnu još jednu godinu mekteba. U tom džematu je oko 270 polaznika, a muallimi su Šefik ef. Čavčić, Šahza Čavčić, Adnan ef. Jakirović.

Svesrdnu podršku ideji obilazaka naših mekteba od strane učenika Medrese dali su prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar.

„Mi smo željeli posebnim učiniti prvi dan mekteba našim najmlađim, te smo odlučili posjetiti i darovati ih određenim poklonima. Ovo smo realizovali uz želju naših učenika i učenica drugog razreda, ali i direktora Karađoz-begove medrese, kao i glavnog imama našeg medžlisa, sa kojima smo i dogovorili samu realizaciju ideje. Mekteblije su bile obradovane našim dolaskom i druženjem sa učenicima Medrese, a uvidjeli smo da ova ideja može imati i svoj nastavak, te ćemo se potruditi tokom ove školske godine da posjetimo još mekteba i na taj način učinimo da komunikacija između polaznika naših mekteba i učenika Karađoz-begove medrese budu još bolja i plodonosnija“ – rekao je, prilikom posjete, profesor Meadin Mrndžić.