Karađoz-begova medresa je u završnom dijelu manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“ promovisala poštansku marku sa motivom prve zgrade Medrese koju je davne 1557. godine izgradio čuveni i najveći vakif Hercegovine – Karađoz-beg.

Promocija poštanske markice održana je u atriju Karađoz-begove medrese, 4. maja 2018. godine, uz prisustvo najviših zvanica iz vjerskog, političkog, obrazovnog, javnog i kulturnog života grada, ali i kantona. Štampanje poštanske markice realizovano je povodom ispraćaja 373. generacije maturanata i maturantica, a na samom početku programa prisutnima se obratio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.  

„Danas ispraćamo 20. poslijeratnu generaciju maturanata i maturantica, a među tih dvadeset generacija je preko 700 diplomanata i diplomantica koji su završili Karađoz-begovu medresu. Stoga, možemo biti ponosni da nam je BH Pošta ukazala ovu čast da u okviru ispraćaja 20. generacije možemo zajedno proslaviti ovaj jubilej izdavanjem poštanske marke. Ja želim mnogo uspjeha u radu BH Pošti, kao i našoj Karađoz-begovoj medresi koja će, akoBogda, biti lučonoša pozitivnih vrijednosti u ovom gradu i u ovoj našoj jedinoj domovini – Bosni i Hercegovini“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Svečanosti je prisustvovao i mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora Karađoz-begove medrese. U svom obraćanju Muftija mostarski je istakao: „Danas promovišemo poštansku marku sa simbolom učenja, simbolom učenosti, simbolom nauke. Tradicija koju baštini Karađoz-begova medresa je duga tradicija. 461. godina tradicije proučavanja, izučavanja je duga tradicija kojom se mogu dičiti i pohvaliti samo veliki narodi, velike tradicije i velike kulture. Mi, iako smo mali narod i mala zajednica, sa svim svojim dometima ubrajamo se u takva velika ostvarenja i u takva velika postignuća. Za to trebamo zahvaliti generacijama koje su bile prije nas. Generacijama koje su utemeljile takva obrazovna zdanja  i posijali jedno dobro i kvalitetno sjeme koje je nadživjelo sve  nevolje, vlasti i vremena.“


Svesrdnu podršku pri  izdavanju poštanske marke sa motivom Karađoz-begove medrese dala je BH Pošta d.o.o. Sarajevo.
Mr. Mirsad Mujić, generalni direktor BH Pošte, je u svom obraćanju, između ostalog, kazao: „U ovom velikom gradu, po kojem se u svijetu poznaje naša draga domovina, postoji preko četiri i po vijeka ova velika i draga Karađoz-begova medresa, bez koje bi Bosna i Hercegovina i Mostar sigurno bili manje cijenjeni. Zato, čestitam na svim uspjesima i jubilejima Medresi koja ide u korak s vremenom i nadoknađuje i one godine kada je bila silom zatvorena. Zbog svega onoga što Medresa radi, BH Pošta je izdala prigodnu poštansku marku u 100 000 primjeraka.“

Prvi printani primjerci poštanske marke sa motivom Karađoz-begove medrese uručeni su prof. hfz. Aidu Tuleku, direktoru Medrese, mr. Salem ef. Dedoviću, muftiji mostarskom, dr. Rašidu Hadžoviću, ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, te Šerifu Špagi, predsjedniku Skupštine HNK-a.

Foto: Merzuk Bećirović