Karađoz-begova medresa je proteklih dana, zajedno sa Muftijstvom mostarskim i Medžlisom IZ-e Mostar, te džematom „Zalik“, priredila svečanost promocije novog hafiza Časnog Kur'ana. U hafiza Allahove riječi promovisan je hafiz Agan Hamzakadić, diplomant 372. generacije Karađoz-begove medrese.

Svečanost je održana u džamiji „Bosanski mudžahidi“, a na samom početku riječi dobrodošlice izrazio je Šefik ef. Čavčić. On je u svojoj dobrodošlici, između ostalog, kazao: „Dobrodošli ovim lijepim povodom u ovu našu džamiju 'Bosanski mudžahidi'. Danas smo se ovdje okupili da, zajedno sa našim prvacima – predvodnicima, zaželimo dug život i velike, još dodatne uspjehe našem novom prvaku  i predvodniku hafizu Aganu Hamzakadiću.“

Ispred Medžlisa Islamske zajednice Mostar obratio se mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam.

„Molim Allaha, dž.š., da nam ovo okupljanje upiše u naše dobro djelo i zahvaljujemo Allahu, dž.š., što nam je omogućio da u miru i blagostanju proučimo hafisku dovu još jednome hafizu Karađoz-begove medrese“ – poručio je mr. Maksumić.

Za Karađoz-begovu medresu u Mostaru bio je to posebno velik i značajan dan, jer je dobila 16. po redu čuvara Allahove riječi. Istakao je to i u svom obraćanju prof. hfz. Aid Tulek, njen direktor, ali i muhaffiz hafiza Agana Hamzakadića.

„Ovo je poseban dan za nas i nismo slučajno organizovali hafisku dovu isti dan kada je i mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva mostarskog, a da bi naši učenici, naša djeca koja uče Kur'an, možda, prvi put prisustvovali hafiskoj dovi i da im ova dova bude povod da i oni krenu putem učenja hifza. A, Allah, dž.š., u Kur'anu nagovještava da je Kur'an taj koji vodi jedinom ispravnom putu“ – istakao je direktor Karađoz-begove medrese.

Profesor Tulek je podsjetio i na put hifza hafiza Agana Hamzakadića kojem je bio muhaffiz, te  istakao činjenicu da grad iz kojeg hafiz Agan dolazi nije već dosta godina imao hafiza Kur'ana.

„Hafiz Agan dolazi iz Prusca, drevnog grada koji je iznjedrio jako puno uleme. Dovoljno je spomenuti Hasan Kjafiju Pruščaka i školu hadisa u Pruscu i zato nas posebno raduje da je ovaj mladić došao u Mostar da završi Medresu i da završi hifz. Posebno je interesantno istaći da je, kako navodi rahmetli dr. hafiz Fadil Fazlić u svojoj knjizi o hafizima u posljednjih 150 godina, u Pruscu bilo posebno dosta hafiza, ali da je posljednja hafiska dova u Pruscu bila daleke 1935. godine. Znači, hafiz Agan je prvi hafiz u Pruscu nakon pune 83 godine“ – kazao je profesor Tulek.

Kao izaslanik Reisu-l-uleme na svečanosti obratio se mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, koji je, između ostalog, kazao: „Danas su jako ponosni Aganovi roditelji, rodbina i džematlije iz Prusca koje su  ovdje sa nama, ali ponosan je i direktor Karađoz-begove medrese zbog činjenice da je on bio muhaffiz Aganu i da je Agan njegov prvi učenik kojeg on izvodi kao hafiza Časnog Kur'ana.“


Uz to, Muftija mostarski je dodao: „Danas je hafiz Agan preuzeo na sebe golemo breme. Breme duga i obaveze prema svome narodu, prema svojoj zajednici, kojoj se mora odužiti. Odužiti dug i odgovoriti na tu obavezu je, dragi hafize, doći među ovaj naš svijet, ovo naše društvo, ovdašnje bosanskohercegovačke muslimane. Vaš moral, vaša riječ, vaš pristup je nada koju trebaju vaši vršnjaci, koju trebaju bosanskohercegovački muslimani.“

Muftija mostarski je i uručio hafisku diplomu novom hafizu u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok je dovu proučio muhaffiz profesor hafiz Aid Tulek.

Svečanost su učenjem odlomaka Kur'ana upotpunili brojni hafizi, a među njima su bili Mahir Ramić, Abdullah Tabaković, Jusuf Bećoja, Ruhid Nezir, Armin Abaza, Aid Tulek i Kasim Čelenka.

Foto: Merzuk Bećirović