Tradicionalna manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ svečano je otvorena 26. februara 2018. godine, a njome će biti ispraćena 373. ili 20. poslijeratna generacija maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese.

Manifestacija je otvorena programom „Večer Kur'ana hafiza Karađoz-begove medrese“, koji je održan u džamiji „Bosanski mudžahidi“, u Sjevernom logoru. Tim programom obilježena je i 22. godišnjica izgradnje pomenute džamije. Selame i riječi dobrodošlice na početku programa iskazao je Šefik ef. Čavčić, imam džemata „Zalik“.

„Zajedničko organiziranje manifestacije od našeg džemata i Karađoz-begove medrese pokazuje visok stepen organiziranosti naše zajednice, uvažavanja i saradnje svih njenih organizacijskih jedinica i ustanova. Nakon gradnje ove džamije, Medresa je u njenim prostorijama radili dvije godine. Veliki broj učenika iz našeg mekteba i džemata su bili ili su trenutno učenici Karađoz-begove medrese. Ova džamija je prije 22. godine počela sijati sjeme dobra i to sjeme je počelo davati različite i vrijedne plodove“ – kazao je ef. Čavčić.

Manifestaciju „Dani Karađoz-begove medrese“ otvorenom je proglasio prof. hfz. Aid Tulek, direktor  najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini.
U svom obraćanju je istakao: „Ovogodišnja manifestacija nudi mnogo sadržaja. Nadamo se da će biti privlačni za naš džemat, posebno za našu omladinu. Ovo je za nas veliki jubilej, da ispraćamo 20. generaciju, gdje se pokazuje kontinuitet u radu Medrese, pokazuju se rezultati, pa i ova večer nam to govori, tokom koje će ovaj program upotpuniti hafizi iz različitih generacija, a koji su završili Karađoz-begovu medresu. Proglašavam otvorenom ovu manifestaciju 'Dani Karađoz-begove medrese', uz dovu Allahu, dž.š., da nam bude na pomoći, da hairli proteknu ovi svi sadržaji.“

Prisutnima u prepunoj džamiji „Bosanski mudžahidi“ obratio se i mr. Dino ef. Maksumić, vršilac dužnosti glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar, poručivši: „Mi trebamo biti čvrsti u vjeri. Trebamo ustrajati na tome. To je naš emanet, da ustrajemo na istikametu i da ostanemo na tome putu“.

Odlomke Časnog Kur'ana učili su hafizi iz različitih generacija Karađoz-begove medrese, što je dalo posebnu čar cjelokupnom programu. Učenjem Kur'ana prisutne su počastili hafizi: Aid Tulek, Špendi Fidani, Amela Šehić, Nezir Šarić, Jusuf Bećoja, Mahir Ramić, Agan Hamzakadić, Kasim Čelenka i Abdullah Tabaković, polaznik mekteba džemata „Zalik“ i budući softa Karađoz-begove medrese.

Inače, Karađoz-begova medresa je od reaktiviranja rada 1995. godine do danas iznjedrila 16 hafiza, od toga 12 hafiza i 4 hafize. Vazi-nasihat na svečanosti kazivao je prof. hfz. Ammar Bašić, koji je svojim porukama nadahnuo sve prisutne.

„Dvadeset i dvije  godine od izgradnje ove džamije i 20. jubilarna generacija Karađoz-begove medrese su jubileji koji sami govore za sebe. Ovi jubileji govore da je neko sebe utkao u ovo, kako bi ovakve stvari kakve radi džemat 'Zalik' i Karađoz-begova medresa ugledale svjetlo dana. Neko sebe ulaže da sve to opstoji, a Allah je taj Koji u tome pomaže. Ali, neko je sebe ulagao u ovu djecu, u ove hafize. Zato je važno cijeniti ovaj džemat i ovu Medresu i biti zahvalan na tome. Čestitam Medresi ovaj veliki jubilej i čestitam 373. generaciji maturanata i maturantica što ima hafiza“ – poručio je hafiz Ammar Bašić.

Karađoz-begova medresa će ovogodišnjom manifestacijom ispratiti 54 maturanta i maturantice, koji su iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine došli na školovanje upravo u Karađoz-begovu medresu. Kruna manifestacije biti će Svečana akademija, koja je zakazana za 5. maj 2018. godine.