Karađoz-begova medresa je, 1. februara 2018. godine, obilježila Dan hidžaba. Tim povodom gošća u Karađoz-begovoj medresi bila je Amina Mujela – Botić, diplomantica 368. generacije naše škole. Amina se u svom obraćanju učenicama Karađoz-begove medrese osvrnula, najprije, na svoje školovanje u našoj školi i prisjetila se nekih svojih medresanskih iskustava, ali i trenutka kada je, u Medresi, donijela odluku da mahramom uobliči svoje lice.

„Najvažniji je vaš odnos sa Gospodarom i hidžab treba da nosite zbog Njegovog zadovoljstva, a ne zbog toga što vam to neko kaže ili vas podstiče na to. Ne trebate hidžab nositi radi vaših profesorica ili odgajateljica, ali tim osobama trebate iskazati poslušnost i zahvalnost jer vas bodre na tom putu, kao starije i iskusnije osobe“ – poručila je naša Amina.

Na osnovu onog što je ona doživjela u Karađoz-begovoj medresi, koju i danas nosi kroz život kao najljepšu uspomenu, poručila je našim starijim učenicama da uvijek budu na usluzi mlađim učenicama, jer im je i njihova podrška neophodna za lakše uklapanje i prilagođavanje nekim novim okolnostima i životu u Internatu i Medresi općenito. Nakon predavanja druženje u povodu Dana hidžaba nastavljeno je uz slatku zakusku, tokom koje je nastavljen ugodan razgovor sa našom diplomanticom.

Karađoz-begova medresa je iskoristila priliku da isti dan priredi predavanje i za učenike, a gost-predavač bio je hafiz Nedim Botić, suprug naše diplomantice Amine. Hafiz Botić je poručio učenicima Medrese da budu ponosni zbog vrijednosti koje su im darovane u životu i zbog onoga što imaju kao blagodat od Allaha.

Na osnovu iskušenja koja je prošao kroz život, poručio je kako se potrebno boriti za svoje ciljeve i nikada ne odustajati od njih, jer ako nam Allah otvori puteve do tih ciljeva, oni će biti i ostvareni. Ljudi nas na tome putu ne mogu poremetiti, ako je Allah uz nas. Iskrena vjera u Boga i odricanje na Njegovom putu zarad sreće na oba svijeta trebaju biti naša vodilja, kazao je hafiz Nedim Botić tokom svog izlaganja.

Zahvaljujemo se našim gostima-predavačima za dolazak u Karađoz-begovu medresu i ugodno predavanje i druženje koje su nam priredili.