Treće predavanje u okviru ciklusa rebiu-l-evvelskih predavanja pod nazivom „Poslanik, a.s., u priči“ održano je u Karađoz-begovoj medresi. Predavanje je održao mr. Suad Mujakić, koji je govorio o ljubavi ashaba prema Poslaniku, a.s.

Ašare na početku programa proučio je Samir Mumić, a kasidu o Poslaniku, a.s., Sead Ibrahimbegović, maturanti naše škole.

Magistar Mujakić se kroz svoje kazivanje osvrnuo na iskre ljubavi ashaba prema Muhammedu, a.s., i njihovom doživljaju Poslanika kao ličnosti. Istakao je da mjesec rebiu-l-evvel treba biti prekretnica u našem životu, kako bismo od tog mjeseca svake godine što odlučnije krenuli stazama Resulullaha.  

„Mjesec rebiu-l-evvel je prilika da u svojim međusobnim komunikacijama što više imamo ličnost i djelo Muhammeda, a.s. Koliko god pričali o Poslaniku, a.s., koliko god ponavljali određene stvari, on ipak uvijek bude inspiracija za nešto novo i podstrek da idemo dalje“ – kazao je magistar Mujakić.

Pozvao je prisutne da tokom njihovog ovodunjalučkog hoda uzor pronađu u ličnosti Poslanika čovječanstva.

„Na nama je da iz ovakvih susreta izvučemo pouku, da se trudimo biti što bolji, da nam u svakodnevnom životu uzor bude Resulullah“ – poručio je Mujakić.

Kroz prizmu ljubavi ashaba prema Resulullahu, magistar Mujakić je istakao da je jedna od poruke te ljubavi upravo to da tadašnjim ashabima, a i nama današnjima, Poslanik, a.s., bude draži i od nas samih. Tek tada će naša ljubav biti onakva kakva treba biti prema Poslaniku, a i naše vjerovanje potpunije i sigurnije.