Članovi Ekološke sekcije Karađoz-begove medrese iz Mostara sa voditeljom sekcije mr. Aldinom Boškailom i prof. Suljom ef. Cikotićem, upravnikom internata su zasadili 200 novih sadnica unutar Memorijalne šume 8372 u Posestri kod Goražda. Na ovaj simboličan način učenici naše škole su se priključili stotinama onih koji učešćem u ovom višeznačajnom projektu, odaju sjećanje na genocid u Srebrenici.

„Sjećanje na šehide je trajna obaveza svih Bošnjaka. Srebrenica je mjesto koje simbolički povezuje sve Bošnjake domovine i dijaspore. Goražde kao grad heroj sa ovom Memorijalnom šumom 8372 ojačava tu našu sponu i čvršće povezuje generacije koje kroz sjećanje trebaju da se otrgnu zaboravu i da jačaju i planiraju svoju ponosnu i svijetlu budućnost. S toga posebno zahvaljujemo Allahu što nam je omogućio da i mi kao kolektiv Karađoz-begove medrese i ponosne Hercegovine budemo dio ovog projekta, a posebno se zahvaljujemo muftiji goraždanskom Remziji ef. Pitiću i njegovim saradnicima na ovom vrijednom poduhvatu. Zahvaljujem se i glavnom goraždanskom imamu Rasimu ef. Džafiću na srdačnom gostoprimstvu“ – ističe Suljo ef. Cikotić, upravnik Karađoz-begove medrese u Mostaru.


"Samo pošumljavanje ima svoj ekološki, ekonomski i socijalni značaj. Ali pošumljavanje na ovom mjesto, u ovom gradu i sa ovim razlogom je nešto posebno. Prije svega, zahvaljujemo Uzvišenom Allahu, dž.š., koji je omogućio da dođemo ovdje i budemo dio ovog hairli projekta. Našu dragu djecu treba podstaknuti da žive u miru, ali da ne zaboravljaju ono što se desilo. Gledajući i sa stručnog aspekta ovaj poduhvat ima brojne vrijednosti. Šume uz vode predstavljaju naše najveće prirodno bogatstvo, te se s pravom smatraju ekološkim fabrikama u kojim egzistira veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Također, šume imaju mnogobrojne funkcije, poput: smanjivanje erozije, reguliranja vodotoka, te su identifikovane i kao izuzetno važan potencijal za ublažavanje globalnog zagrijavanja. Ako k tome uzmemo i činjenicu da je nažalost sve manji broj šuma prvenstveno zbog ne legalne sječe, ovaj projekat ima još veću vrijednost jer redovnim pošumljavanjem i pravilnom eksploatacijom ovaj resurs  u Bosni i Hercegovini može donijeti dugotrajan, siguran i isplativ profit“ - kazao nam je mr. Aldin Boškailo, profesor biologije.


„Naša škola je podržala ovaj pozitivan projekat koji prije svega ima svoju simboliku. U herojskom Goraždu, na lokalitetu Posestra, mi kao učenici Karađoz-begove medrese i članovi Ekološke sekcije smo dali svoj skromni doprinos i sa bismillom na usnama smo posadili dvije stotine sadnica. Mi smo pokazali da ova naša bosanska zemlja treba da bude plodno tlo za pošumljavanje i hairli projekte, a ne za grobnice i ratna stratišta. Kao članovi Ekološke sekcije, vodili smo se jasnim motivom odnosno riječima Muhammeda a.s: 'Ni jedan musliman neće ostati bez Allahove nagrade ako posadi makar jednu biljku pa njen plod pojede čovjek, životinja ili ptica'“  – dodaje učenik Mirnes Maksumić.


„Veoma mi se svidio ovaj projekat „Memorijalna šuma 8372“, jer ovo je nešto što će učiniti da se nikad ne zaboravi genocid u Srebrenici i broj žrtava koje taj genocid nisu preživjele. Za mene je ovo jedno fino iskustvo i sigurno znam da i majkama Srebrenice mnogo znači ovaj projekat. Drago mi je što sam i ja dio ovog projekta“ – kaže nam učenik Anes Cero.

„Zadovoljstvo i čast mi je bila što sam učestvovao u projektu kao što je ovaj. Održavanje prirode i razvijanje svijesti o prirodi, pogotovo kod nas mladih, trebao bi biti imperativ našeg društva. Udišući čisti planinski zrak i sadeći stabla osjećao sam svoj doprinos i to me čini ponosnim što sam bio dio svega toga“ – ističe na učenik Mirza Tojaga.