Danas je, 23. novembra 2017. godine ili 4. rebiu-l-evvela 1439. hidžretske godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH uspješno okončao polaganje hifza hafiz Kasim Čelenka, maturant Karađoz-begove medrese i njen odličan učenik.
Završnom preslušavanju pred Komisijom za hifz prisustvovali su članovi hafizove porodice, njegov muhaffiz, direktor naše škole, hafizov razrednik, kao i prijatelji iz generacije.

Po okončanju uspješnog polaganja hifza pred Komisijom, razgovarali smo sa našim novim hafizom Kasimom Čelenkom.

Hafiz Kasim Čelenka rođen je 28. maja 1999. godine u Zenici. Sin je Azema i Saje. Maturant je 373. generacije Karađoz-begove medrese, koja, akoBogda, ove školske godine okončava svoje medresansko školovanje. Petnaesti je hafiz Karađoz-begove medrese, a drugi koji je još tokom svog školovanja u Medresi uspješno završio hifz.

Hafiz Kasim Čelenka je hifz počeo učiti u drugom razredu Medrese, pred prof. kurra-hafizom Arminom Abazom, svojim tadašnjim razrednikom. Nakon naučenih nekoliko džuzeva, prestaje sa učenjem hifza. Vrijeme je koristio za druženje s Kur'anom i svakodnevno čitanje stranica Kur'ana, kako bi stvorio brzinu u njihovom čitanju. Tokom pohađanja trećeg razreda Medrese, hafiz Kasim nastavlja sa učenjem hifza, pred profesorom Nazifom Garibom. Tokom tog perioda pojavljivale su se mnogobrojne dileme i poteškoće u učenju, ali na tom putu posebno ga je motivisao njegov muhaffiz i hafiz je uvijek uspjevao pronaći volju i želju za uspješnim savlađivanjem hifza, kaže naš novi hafiz.

Pri kraju trećeg razreda, za prvomajske praznike, boraveći kući razmišljao je kako za ljetni raspust završiti hifz, imajući u vidu koliko obaveza i aktivnosti donosi maturantska godina. U tom razmišljanju, molio je Gospodara da ga uputi, da mu ukaže na neki znak koji će ga učvrstiti u toj odluci.
„Tih dana pronašao sam rokovnik svog pradede, Azema Čelenke, koji je bio značajna ličnost, alim, osoba koja je bila hafiz, vakif i osoba koja je davala neizmjerno na Allahovom putu, za islam i društvo u kojem je živjela. On je posebno radio za omladinu, koju je svesrdno učio harfovima, želeći da ih što više nauči učiti Časni Kur'an" - kaže hafiz Kasim. 

Pronalazak rokovnika na hafiza Kasima ostaviti će veliki trag, jer će to biti detalj koji će ga usmjeriti ka uspješnom učenju Kur'ana napamet.

„U rokovniku sam, između ostalog, našao i dovu u kojoj moj pradjed moli za svoje potomstvo, za muslimane, za očuvanje islama.  U jednom dijelu dove moli da neko iz njegove porodice i od njegovog potomstva bude njegov nasljednik u vjeri – svjetlo vjere, neko ko će pratiti njegov put hifza i očuvanja islama. U toj dovi sam se pronašao. Zapitao sam se i rekao sebi da je to taj znak koji sam tražio – Kasime, ti to možeš i moraš, uz Božiju pomoć“ – govori hafiz Čelenka.

Zato se tokom ramazana 2017. godine vraća aktivnom učenju hifza i uz sve obaveze ramazanskog imama u mjestu Ševaš Njive, u Počitelju, izvršavao je i obavezu koju je sebi zadao – učenja novih stranica Kur'ana napamet.

„Družio sam se s Kur'anom od 8 do 10, 11 sati dnevno. Učio sam napamet po pet stranica za jedan dan. Učio sam pet novh stranica, a uz to ponavljao pet već naučenih i tako iz dana u dan. Sve u dogovoru s mojim muhaffizom. No, tokom boravka u Turskoj, na maturantskoj ekskurziji, u mjesecu julu, družio sam se s Kur'anom, ali u manjoj mjeri, dok se nisam vratio kući i zadao sebi zadatak da učim po 10 stranica za jedan dan. Tako sam, uz dogovor sa svojim muhaffizom, radio do kraja učenja hifza, što je i njega samog iznenadilo i fasciniralo, a što mi je otkrio na kraju cjelokupnog procesa“ – kaže hafiz Kasim.

Hifz je završio 17. augusta 2017. godine, te je nakon toga uslijedio period pripreme za Komisiju za hifz. Zvanično preslušavanje za pomenutu komisiju hafiz Kasim je imao kod hafiza Emina Tucovića, profesora u Karađoz-begovoj medresi, koji ga je, zajedno sa muhaffizom profesorom Nazifom Garibom, pripremio za polaganje hifza pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Hifz je pred pomenutom komisijom polagao u periodu od 9. do 23. novembra 2017. godine, što je uspješno i okončao.

Poseban je osjećaj biti pronosilac Allahove riječi, kaže mladi hafiz, i dodaje: „Kur'an je smiraj za ljudska srca, olakšanje za dunjalučke tegobe i svjetlo u bezizlaznim situacijama. Kur'an je nešto što me svakim danom i svakim novim jutrom čini ispunjenijim i radosnijim, bez obzira na to šta me to novog jutra i dana očekuje u životu.“

Uz njegovu porodicu i muhaffiza, hafiz Kasim ističe da su mu posebna podrška bili i direktor Medrese, njegovi razrednici, svi drugi profesori i odgajatelji, ostali uposleni u Medresi, ali i njegova maturantska generacija, koja ga je svakodnevno bodrila na putu učenja hifza.