Polaznici Access programa koji se realizuje u Karađoz-begovoj medresi su 4. i 11. maja 2017. godine posjetili određene institucije i znamenitosti Mostara.

Najprije je mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, upriličio prijem za naše učenike koji pohađaju Access program. Muftija mostarski je naše učenike upoznao sa institucijom Muftijstva mostarskog, te funkcijom i obavezama muftije. Polaznike Access programa Muftija mostarski je upoznao i sa specifičnostima našeg muftijstva.
Profesorica Lejla Moćević-Mezit, koja rukovodi Access programom u Karađoz-begovoj medresi, upoznala je Muftiju sa aktivnostima tog programa. Muftija se upoznao i sa svim polaznicima programa, koji su uživali u druženju sa Muftijom mostarskim, razgovarajući na engleskom i arapskom jeziku.

Nakon posjete Muftiji mostarskom, polaznici Access programa posjetili su i Franjevačku crkvu, samostan i biblioteku u Mostaru. Cilj posjete bio je upoznavanje sa arhitektonskim i kulturnim posebnostima te vjerske institucije, a u svrhu jačanja tolerancije i razumijevanja u našem gradu i društvu u cjelini. Sa osobenostima Franjevačke crkve, samostana i biblioteke naše učenike je upoznao fra Iko Skoko.

Pomenute posjete su dio projekta upoznavanja vjerskih institucija Mostara i razumijevanja drugog i drugačijeg.