Svečanom akademijom, koja je održana u USRC „Mithad Hujdur - Hujka“, 6. maja 2017. godine, ispraćena je u nove životne pobjede 372. generacija maturanata Karađoz-begove medrese. Ponosni roditelji, rodbina, prijatelji, predstavnici vjerskog, obrazovnog, političkog, kulturnog i javnog života Grada Mostara  činili su publiku koja je došla da 61. maturanta i maturanticu isprati na putanje van odaja Karađoz-begove medrese.

Posljednju prozivku maturanata i maturantica izvršili su razrednici profesori Nazif Garib, Harun Macić i Smajo Čolaković, koji nisu krili oduševljenje postignutim uspjesima učenika koje su vodili protekle četiri godine. Kao razredni odgajatelji na medresanskom putu pratili su ih profesori Nazif Garib i Ilhama Puce-Hondo.

U momačkoj koloni, IV a razreda, na kraju medresanskog puta našli su se: Ahmed Adilović, Ahmed Baltić, Ensar Ćatić, Zinedin Dževahirić, Sakib Filan, Muhamed Godušević, Zinedin Hadžajlija, hafiz Agan Hamzakadić, Nedim Hondo, Amir Jagodić, Tarik Kadrić, Almedin Kero, Jusuf Konjarić, Muris Latić, Enis Lepara, Hamza Marić, Edin Maslo, Alem Mujala, Elmir Mujkić, Ajdin Pindžo, Amar Redžić, Omar Smajilović, Muhamed Tabaković i Dženis Voloder.


Djevojačku kolonu, učenica IV b razreda, činile su: Adna Alić, Kerima Dervišić, Almasa Halilčević, Naida Hero, Amina Ibrišević, Lejla Ibrišević, Dženita Jusufbegović, Lejla Kovačević, Nedžma Mahmutović, Amina Mezić, Lejla Mujakić, Vahida Pintul, Merjem Pivčić, Nadira Poturović, Medina Redžović, Amra Ruvić, Elda Selimhodžić i Lejla Sinanović.

Da budu zajedno u odjeljenju imali su priliku momci i djevojke iz IV c razreda: Benjamin Boloban, Brkić Elma, Muhamed Čekro, Musab Čevra, Edis Čilić, Nedim Čolak, Emina Čolaković, Selma Fišić, Amar Gerin, Rejhana Hodžić, Habiba Ibišević, Abdusamed Kavazović, Đenana Marić, Nusreta Milanović, Tarik Pezić, Harun Pobrić, Amila Tokić i Medina Topić.

Učenici generacije su Lejla Mujakić i Edin Maslo, koji su se i obratili prisutnima.

"Žao mi je što odlazim od svojih prijatelja. Međutim, u medresi sam naučila da stečena prijateljstva ovdje vječno traju, a to mi je nada i utjeha. Medresa je mjesto gdje je jedan poseban način života, gdje se prije svega uči kako biti čovjek, a to je najveća diploma koju jedna osoba može imati“ – poručila je Lejla.

Edin Maslo je istakao kako se nešto posebno krije u odajama Karađoz-begove medrese, kako Medresa ima dušu. "Ova medresa me odgojila kako treba da se dostojanstveno nosim sa svim onim što me čeka u životu i ja sam zaista za to spreman", kazao je Edin.

Njima je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese uručio i poklone za postignuti uspjeh i poželio im sreću u daljem školovanju i životu.

U svom obraćanju je istakao mnogobrojne uspjehe 372. generacije maturanata i maturantica, postignute tokom četverogodišnjeg školovanja.

“Posebno smo sretni što smo danas svi ovdje zajedno, da ove divne momke i djevojke ispratimo iz Medrese, da ih uputimo dalje u život, u obrazovanje i u nove životne pobjede, a to je emanet kojeg smo preuzeli od Allaha, dž.š., kada smo preuzeli ovu vjeru islam. Ova 372. generacija maturantica i maturanata je i najbolja generacija nakon reaktiviranja naše medrese, a dokaz za to su svi rezultati i uspjesi postignuti tokom njihovog školovanja“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Specifičnost ove generacije je što je iznjedrila i jednog hafiza, Agana Hamzakadića, ali i to što je u ovoj generaciji Karađoz-begovu medresu pohađala i Almasa Halilčević, koja je došla iz Italije na četverogodišnje školovanje.

Mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, iskazao je svoju poruku maturantima i maturanticama na Svečanoj akademiji, poručivši: “Matura Karađoz-begove medrese nema samo značaj za Islamsku zajednicu u Mostaru i Hercegovini, ona ima mnogo veći i širi značaj i kao takva svih ovih prethodnih godina daje jedan poseban ton, poseban značaj kulturnoj, javnoj i društvenoj sceni Mostara i Hercegovine. Vidjeli smo kroz ovaj prezentirani dio da su sve naše medrese, pa i naša Medresa u Mostaru u potpunosti u ovim programima, sadržajima, nastavnim i vannastavnim aktivnostima, rame uz rame sa svim drugim općim srednjim i specijalističkim školama u našoj državi.“

Svoju poruku kazao je i Šerif Špago, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. “Karađoz-begova medresa je jedna od 25 srednjoškolskih ustanova u HNK-a, ali po rezultatima koje postiže posebno na takmičenjima, spada u sami vrh srednjih škola u našem Kantonu, što je najbolji pokazatelj kvaliteta odgoja i obrazovanja u ovoj ustanovi“ – poručio je Špago.

Kao izaslanik Reisu-l-uleme, prisutnima se obratio Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski. “Draga moja djeco, nemojte da vas padobranci uče islamu, nemojte da vam o islamu govore ljudi koji su pročitali u životu tri rečenice i te tri što su pročitali naučili su naopako. Mi smo u Medresi naučeni da učimo. Šta znači učiti? Priznati sebi da sve što više saznaješ sve manje znaš o tom beskrajnom prostranstvu Allahove mudrosti u kosmosu u svijetu u kojem živimo“ – kazao je Pitić.

Svečanost je, izvedbama ilahija i kasida, upotpunio Hor Karađoz-begove medrese, a završena je hair-dovom koju je proučio maturant Musab Čevra, Ponos generacije.