Karađoz-begova medresa je, 6. aprila tekuće godine, upriličila zijaret i džematu „Kute“. Džemat „Kute“ pripada Medžlisu IZ Prozor, a imamsku dužnost u tom džematu obavlja Selvedin ef. Imamović, diplomant Karađoz-begove medrese.

Hor Karađoz-begove medrese je, izvedbom mevludskog programa, počastio džematlije Kuta, koji su dali veliki broj učenika našoj školi. Bila je to prilika da se zahvalimo stanovnicima Kuta, koji su u svim proteklim godinama bili uz Karađoz-begovu medresu i podržavali njen rad, što čine i dan-danas. Do sada je iz tog džemata 13 momaka i djevojaka završilo našu školu ili se trenutno školuju u njoj.

Mevludski program upotpunjen je obraćanjem profesora Smaje Čolakovića, koji je podsjetio veliki broj džematlija na trajno dobro i njegovo činjenje, o čemu svjedoči, kako je istakao, i Karađoz-begova medresa, koja ove godine obilježava 460. godina od osnivanja. Plemenita ideja Karađoz-bega da svojim vakufima otvori vrata školovanja svim narednim generacijama urodila je plodom i danas živi. Njegovo plemenito djelo ostalo je da trajno živi među generacijama softa i diplomanata Karađoz-begove medrese.

Profesor Čolaković se, u toku svog obraćanja, zahvalio džematlijama Kuta na svesrdnoj podršci koju već godinama pružaju Karađoz-begovoj medresi u njenom radu, a posebno kroz slanje svoje djece u najstariju odgojno-obrazovnu ustanovu u Hercegovini, kao i kroz akciju sakupljanja poljoprivrednih proizvoda.

U ime Safet ef. Pozdera, glavnog imama MIZ Prozor, a koji je te aprilske noći opravdano bio odsutan, obratio se Nihad ef. Ahmetović, diplomant Karađoz-begove medrese, te zahvalio Karađoz-begovoj medresi što su upriličili posjetu Kutama i izveli mevludski program.

Zahvaljujemo se našim domaćinima na susretljivosti, gostoprimstvu i lijepim trenucima provedenim u džematu „Kute“.