Historijska sekcija Karađoz-begove medrese trudi se obilježiti sve značajne datume iz historije Bosne i Hercegovine. Stoga je priredila i program povodom Dana nezavisnosti Domovine, koji je održan u atriju naše škole. Program su izveli učenici i učenice, predvođeni profesorom Elmedinom Ljevom, rukovodiocem pomenute sekcije.

U toku programa podsjetili su prisutne na referendum kojim je Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost, te iskazali svoja osjećanja o Domovini i Danu nezavisnosti. Pri samom kraju programa objavljeni su i rezultati konkursa koji je raspisala naša škola iz predmeta Historija, a koji je raspisan u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Zadatak učenicima bio je da napišu radove na zadate historijske teme, koje je  pregledala komisija na čelu sa prof. Ljevom.
Prvo mjesto osvojila je Hurija Proho, učenica prvog razreda, drugo mjesto Amin Mavrić i Nedim Mustajbegović, učenici trećeg razreda, dok je treće mjesto zauzeo Ensar Lizde, učenik prvog razreda Karađoz-begove medrese.