Nizama Lapo učenica je III B razreda Karađoz-begove medrese. U našu školu došla je iz Konjica, a družeći se s njom uočili smo da je sklona slikanju i da kroz sklad boja posmatra svijet koji je okružuje. Stoga smo odlučili porazgovarati sa Nizamom i saznati kako izgleda njen svijet slikarstva.  

KBM: Nizama, odakle ideja da se bavite slikarstvom? Ko je i kako prepoznao taj talenat kod vas?
 
NIZAMA: Umjetnost je pronašla mene kad sam bila jako mala, uvijek sam nešto crtala i boje su za mene bile čarobni svijet. Moju ljubav i talenat su prepoznali nastavnici i, naravno, moji roditelji, koji su mi uvijek pružali maksimalnu podršku.  

KBM: Od kada se konkretnije bavite slikarstvom i šta su motivi vaših slika?
 
NIZAMA: Već sam rekla da su od samog početka mog života boje bile ono u čemu pronalazim nešto posebno. Od malih nogu sam maštovitosti i bojama pridavala ogromnu pažnju, jer su u meni budili posebnu ljubav i sreću, baš kao i danas.    

KBM: U čemu pronalazite inspiraciju za nove slike?
 
NIZAMA: Najviše me motiviše poštovanje i divljenje bogatstvu života, ljepota prirode i boja koje nam je Bog poklonio! Inspiracija mi uvijek dolazi kad osjećam mir i zahvalnost. Uz to, inspiraciju pronalazim i na putovanjima, te prilikom upoznavanja nekih novih mjesta, predjela...    

KBM: Znamo da posebni motivi na vašim slikama jesu motivi Domovine, Srebrenice... kakvu poruku tim motivima želite poslati?
 
NIZAMA: Naša Bosna i Hercegovina je predivna riznica, domovina koja njedri umjetnike i hrabre ljude. Ponosna sam na sve njene ljepote kojima me neprekidno inspiriše i poklanja mi motive za moja djela. Trebamo biti svjesni našeg stanja, ranjivog stanja naše domovine i Srebrenice -  čiji smo glas svijetu mi, njena djeca. Ne smijemo nikada zaboraviti, niti zašutjeti ni riječima, ni djelima, ni slikama. Posebnu pažnju na srebreničku bol  jako uspješno svijetu skreće naš umjetnik  gospodin Safet Zec i time  nam poručuje da trebamo ostati dosljedni sebi bilo gdje da se nalazimo. To i ja želim postići svojim slikanjem.  

KBM: Da li iza sebe imate priređenih  izložbi i da li planirate nešto takvo u budućnosti? 
  NIZAMA: Svake godine u Konjicu organizujemo zajedničku izložbu umjetnika Likovne škole "Zuko i Lazo" i to je za sve nas poseban događaj na koji smo jako ponosni i na kojem radimo cijele godine zajedno, kao mlade nade koje stoje iza imena ovih velikih umjetnika po kojima je poznat moj grad. O samostalnoj izložbi još ozbiljno ne razmišljam, jer nemam toliko slobodnog vremena da se posvetim samo tome, ali naravno da je to jedna želja koja će se, nadam se, uskoro i ostvariti.    

KBM: Vi ste odlučili svoje vrijeme ispuniti slikanjem. Koja bi bila vaša poruka mladima – kako i na koji način da oni ispune svoje vrijeme?
 
NIZAMA: Mladima bih poručila da ne odustaju od svojih snova,  jer uvijek postoji način da ih ostvarimo. Trebamo samo vjerovati u sebe, truditi se i Bog će nam olakšati. Probajte različite stvari i pronađite neki hobi koji vas ispunjava, tako ćete biti najsretniji. Izbjegavajte prazne i neinteresantne ljude, razmišljajte pozitivno i okružite se prijateljima koji će biti uz vas i koji će vas podržavati.  

KBM: Hvala vam za ovaj razgovor!

NIZAMA: Hvala vama što ste predstavili moj rad!