Karađoz-begova medresa je i ove godine u saradnji sa Pedagoškim zavodom Mostar obilježila Dan ašure. Već dvije godine zaredom pomenute institucije zajednički obilježavaju ovaj značajan datum iz historije islama.

Tim povodom upriličen je program u atriju Karađoz-begove medrese, a sastojao se od učenja Kur'ana, ilahija i kasida, ali i kazivanja o Danu ašure, njegovoj važnosti i karakteristikama.

Najprije je o značaju Dana ašure, u ime domaćina, govorio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, istakavši u svom govoru sljedeće: „Ovaj deseti dan muharrema ili Dan ašure je jedan od datuma kojeg obilježavaju muslimani širom planete. Navodi se u određenim predajama i tefsirima da je ovaj dan – deseti muharrem, dan koji se veže za prethodne Božije poslanike, da su se određeni događaji dogodili toga dana, ali isto tako ovaj dan se veže i za Muhammeda, a.s.“

Ispred Pedagoškog zavoda Mostar obratila se direktorica te institucije, profesorica Sabaheta Bijedić. „Danas govorimo o različitim pristupima vrijednostima ili često govorimo o krizi vrijednosti, pa su ovi događaji ili povodi koje mi koristimo kroz odgojno-obrazovni rad i kroz vjerski život prilika da se vratimo našim ljudskim univerzalnim temeljnim vrijednostima, da se vratimo socijalnim vrijednostima, da se vratimo personalnim vrijednostima" - poručila je profesorica Bijedić. 

Na vrijednosti koje nam iščezavaju iz dana u dan podsjetio je i mr. Nusret Omerika, savjetnik za Bosanski jezik i književnost pri Pedagoškom zavodu Mostar, koji je, kroz pročitanu poeziju prisutnima, podsjetio na nekadašnje vrijednosti i znamenitosti Mostara.

Programu su prisustvovali mnogobrojni građani, predstavnici vjerskog života, direktori osnovnih i srednjih škola, te mnogi drugi gosti. Program je upotpunio i Hor Karađoz-begove medrese svojim izvedbama ilahija i kasida.

Drugi dio programa bio je posvećen zdravoj ishrani, a svoja predavanja imale su doc. dr. Amela Medar, savjetnica za Hemiju pri Pedagoškom zavodu Mostar, koja je govorila na temu „Svijest o bosanskoj biološkoj raznolikosti“, te Amela Begović, profesorica hemije u Karađoz-begovoj medresi, a koja je govorila na temu „Zdrava ishrana“.

Program je završen učenjem dove, koju je proučio Šefik ef. Čavčić, imama džemata „Zalik“ – džemata kojem teritorijalno pripada Karađoz-begova medresa.