Karađoz-begova medresa u Mostaru biti će domaćin petodnevnog ljetnog Access kampa za polaznike Access programa - učenja naprednog engleskog jezika, u periodu od 25. do 29. 08. 2016. godine.

Osim prilike da usavršavaju svoj govorni i pisani engleski jezik, polaznici Kampa imati će mogućnost da uče o kulturi i narodima Sjedinjenih Američkih Država, da se međusobno upoznaju i druže, stvaraju nova prijateljstva i steknu neophodne akademske vještine, ali i da upoznaju kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine tokom planiranih izleta u okolne historijske gradove i mjesta.

Access kamp organizuju Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Američko vijeće za međunarodno obrazovanje Sarajevo uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Učesnike ovogodišnjeg Kampa čini 100 polaznika Access programa iz 6 škola: Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, Karađoz-begove medrese u Mostaru, Medrese "Džemaludin ef. Čaušević" iz Cazina, Katoličkog školskog centra iz Travnika, Mješovite srednje škole Travnik i Srednje mješovite škole Žepče.

Predavači na Kampu biti će domaći i američki profesori, te stručnjaci iz različitih oblasti obrazovanja i profesionalnog napredovanja.

Svečano otvorenje Kampa bit će upriličeno u petak, 25.08.2016. godine u Karađoz-begovoj medresi, sa početkom u 14.45 sati.

Umjetnička radionica pod rukovodstvom mr. Harisa Manjge održat će se sutradan, 26.08., na platou ispod Starog mosta, u 18 sati.

Svečano zatvarenje manifestacije održat će se u Karađoz-begovoj medresi 29.8.2016. godine u 11.15 h.

Svečanostima u sklopu Access kampa prisustvovat će predstavnici Rijaseta IZ u BiH, Američke ambasade u BiH, kao i predstavnici vjerskog, obrazovnog, političkog i javnog života grada Mostara i HNK-a.